werkboot 760 USA

Dutch

bron: Telegraaf/Vaarkrant 22/01/00 door Richard de Jonge

Dutch is de naam van de nieuwe Werkboot van ONJ waarmee het bedrijf de Amerikaanse markt op gaat. Belangrijkste uiterlijke aanpassing betreft de raampartij.
Verder is de boot voorzien van een 100 pk motor, hydraulische trimvlakken, boegschroef`, een sprayrails en natuurlijk airconditioning met aggregaat.

Een Amerikaan die in Loosdrecht regelmatig in zijn vakantiewoning vertoeft, heeft de overzeese plannen van ONJ bespoedigd.

Eerder was het bedrijf al benaderd door Amerikaanse werven voor het leveren van boten toen Roel van Olst van ONJ na het winnen van de TROS Aktua Export Prijs een rondreis door dit land maakte. Dat was vier jaar geleden. “Het regende bestellingen”, zegt Van Olst. “Maar we konden het toen niet aan. De capaciteit was te klein.

Nu kunnen we dat wel en bovendien verhuizen we binnenkort van 500m² in Elahuizen naar 1300 m² in Woudsend. Met deze grotere hal gaat ook de productie omhoog”.
De Amerikaanse klant heeft de boot voor eigen rekening laten bouwen en is zo weg van het model dat hij Van Olst heeft aangeboden in Amerika de promotie te gaan verzorgen en als verkooppunt te gaan dienen.

De raampartij geeft de boot een sierlijk uiterlijk. Hoewel voor de Amerikaanse markt ontwikkeld, is de kans groot dat de boot ook in eigen land verkozen wordt boven de standaarduitvoering. Helemaal als je weet dat deze ramen slechts 5.000 gulden meer kosten. Nadeel van deze voorziening zou kunnen zijn dat de kruiphoogte hiermee wordt vergroot van 1,45 m naar 1,75 meter.

Evenknie

De Amerikaanse markt boot is met zijn fl. 160.000 een kleine fl. 35.000 duurder dan zijn Nederlandse evenknie. Naast een ruime kuip met stuurstand en twee stoelen heeft de ‘Dutch’in de kajuit twee banken, kombuis, koelkast en een toilet met een 40-liter-vuilwatertank. Dit laatste is verplicht in Amerika. Van Olst: “Belangrijk was natuurlijk dat alle zaken die we hebben ingebouwd ook in Amerika te verkrijgen zijn. Naast alle extra’s wilde de klant ook nog een elektrische ankerlier, maar daar was geen plaats meer voor.

ONJ1    Kuip3